Sammanställning över prispengar

Vår funktion för sammanställning av prispengar gör att ni enkelt kan rapportera in kontrolluppgifter till Skatteverket genom en XML-fil. Som förening är ni skyldiga att lämna kontrolluppgift till Skatteverket på alla som fått minst 100 kr i prispengar under året.

Ni kan även använda funktionen löpande under året för att hålla koll på om någon passerar gränsen när ni måste betala skatt och arbetsgivaravgifter.

Är ni osäkra på vad som gäller för er som förening? Här kan ni läsa mer hos Skatteverket

Konfigurera en sammanställning

Innan ni börjar måste funktionen aktiveras på ert konto. Detta gör ni genom att maila till support@equipay.se

 1. Gå till Prispengar i huvudmenyn, klicka därefter på Lägg till nytt år.
 2. Här anger ni vilket årtal ni vill skapa en sammanställning för, samt vilken förening/företag som är ansvarig för utbetalning av prispengar. Ni behöver också ange en kontaktperson (Skatteverket som vill ha en kontaktperson i filen som skickas in).
 3. När sammanställningen har skapats kan ni under fliken Tävlingar (i sammanställningen), klicka på Lägg till tävlingar. Här visas en lista över era tävlingar i Equipe för aktuellt år. Bocka för de som ni vill lägg till. Observera att tävlingen inte får vara arkiverad i Equipe, då kommer Equipay inte kunna läsa in någon information. Det går också bra att komma tillbaka senare och lägga till fler tävlingar.
 4. Första gången man lägger till en tävling så kommer systemet automatiskt läsa in information om fördelade prispengar. Vill man läsa in informationen på nytt är det sen bara att trycka på Uppdatera för tävlingen i fråga.
 5. Efter att systemet har läst in alla tillagda tävlingar kan ni gå till fliken Personer och där få en sammanställning över utbetalda prispengar under året. Läs mer nedan om hur sammanställningen görs.

Rapportera uppgifter till Skatteverket

När året är slut så ska ni generera filen som sen skickas in till Skatteverket.

 1. Säkerhetsställ att samtliga tävlingar har lagts till i sammanställningen och att dessa är uppdaterade efter att prispengarna fördelades i sista klassen.
 2. Gå till fliken Personer under sammanställningen. Vi måste nu se till att alla har personnummer inlagda.
 3. Om det finns personer som saknar personnummer klickar ni på Hantera personnummer. Här kan man både skriva in uppgifterna manuellt eller klistra in uppgifter för många personer på en gång. Det senare alternativet är att rekommendera eftersom man då kan logga in i TDB och där få allas uppgifter på en gång. Se instruktion nedan.
 4. Efter att alla har personnummer inlagda går ni tillbaka till listan över personer och klickar på Generera KU10-fil till Skatteverket.
 5. Gå nu till Skatteverkets tjänst för inlämning av kontrolluppgifter. När du har loggat in kan du välja filöverföring, ladda upp XML-filen från steg 4 och följ därefter deras instruktioner.
 6. Klart!

Kopiera personnummer från TDB

 1. Logga in som kassör i TDB.
 2. Klicka på föreningens namn i menyn och välj "Premiesammanställning".
 3. Välj aktuellt år.
 4. Markera hela listan med alla personer, högerklicka och välj "Kopiera".
 5. Högerklicka i rutan nedan och välj "Klistra in".
 6. Klicka på "Spara personnummer".

Vanliga frågor

Hur fungerar sammanställningen?

Sammanställningen görs på den ryttare som har vunnit prispengarna, oavsett vem dom har betalats ut till. Undantag är om utbetalningen har skett till ett företag/person med F-skatt, då sammanställs det på det företaget. Vi har valt att göra sammanställningen på den ryttare som vunnit prispengarna eftersom det är så som Ridsportförbundet gör sin sammanställning i TDB.

Hur hanteras avdrag för skatt och arbetsgivaravgifter?

Detta hanteras inte av denna funktion. Om en person utan F-skatt erhåller mer än ett halv prisbasbelopp under året ska ni betala arbetsgivaravgifter och göra avdrag för skatt på prispengarna. Detta kräver en separat hantering och görs förmodligen enklast med hjälp av ett löneprogram. Dessa personer ska ej heller rapporteras med hjälp av KU10 och kommer därför att ignoreras vid export.

Vilka personer tas med i XML-filen till Skatteverket?

Personer som har erhållit minst 100 kr i prispengar under året.

Personer som ej är markerade som företag i Equipay.

Personer som ej kommit över ett halvt prisbasbelopp under året.

Personer som har ett giltigt personnummer inlagt i Equipay.